10 February 2011

(tiada.idea)


Telah masuk waktu solat fardhu Zohor bagi kawasan TDS dan taman-taman yang sama waktu dengannya.
Kelihatan seorang ayah bergegas bersama-sama anak lelakinya ke surau yang berdekatan.

Apabila iqomah dilaungkan,
Si ayah solat di saf yang pertama.
Si anak sekadar di saf kedua.

Apabila masuk waktu solat fardhu Asar, si anak bersegera untuk solat di saf yang pertama.
Si anak berhasil solat di saf pertama.
Si ayah juga di saf pertama, tetapi betul-betul di belakang imam.

siapa yang tertarbiyah, siapa yang belum tarbiyah?

~*~

Seorang lelaki berusia 20-an gemar menghabiskan waktu cutinya bersama adik-adik.
Apabila dia sudah kepenatan bermain bersama adik-adik kecilnya, dia mencadangkan agar mereka bermain 'permainan senyap'. Sambil berbaring kepenatan, dia berkata;

Syafiq: "Jom kita main permainan senyap,"
Aidil: "Jom! Siapa bercakap dia kalah, siapa batuk pun dia kalah,"
Syuhada: (Secara spontan) "Siapa kentut pun dia kalah,"
Syafiq+Aidil: (Menahan ketawa)

Akhirnya mereka semua tertawa.
Ketika itu Syuhada baru berusia 6 tahun.

~*~

Berapa banyak perkara yang pernah kita fikirkan, tetapi sukar diungkapkan, sukar untuk disusun dengan kata-kata.
Pabila membaca karya-karya tulisan orang lain, "Eh, inilah yang aku duduk fikirkan selama ini,"

Sometimes we have same thoughts; some people are just better in rephrasing+representing their thoughts into nice+simple words.

~*~

[amirS] Ini merupakan tulisan yang ana pernah tulis dulu, tak tahu apa motif dan pengajaran yang boleh digarap daripadanya, harap-harap bermanfaatlah. 

[amirS] Pernah terniat nak post-kan satu lagi penulisan yang pernah ana karang, bila difikir-fikir balik, agak 'kasar' juga penulisan tersebut. Mungkin Allah nak jaga, dokumen tersebut lupa ana nak backup semasa ana mem-format laptop harituh. Mungkin Allah nak jaga...

[amirS] Ana minta izin antum semua untuk launch post kali ini lebih awal. Ana terima panggilan dari mak ana semalam, atuk ana sakit. Ana akan bertolak ke Terengganu esok. Doakan semuanya selamat. Jzkk.

diambil dari sini

5 comments:

TawfiqRahmat said...

amboi.. tinggi lughah anta..
ana la afham..

+akufobia+ said...

apa ke tak faham la tawfiq.tak faham yang mana.nice la syafiq.like.

kawan amir said...

tak paham : apakah kaitan ntara kisah 1 2 dan 3 ???

~amatullahdemalihah~ said...
This comment has been removed by the author.
~amatullahdemalihah~ said...

bismillah
sgt faham perasaan menyesal bila baca balik post entry sendiri yg agak x sesuai. Alhamdulillah Allah ilhamkan satu cara yang mungkn boleh mmbantu sesiapa yang selalu mcm ni.
-jangan post terus entry yang ditulis. simpan sehari dua, baca balik. edit apa2 yang patut. dah puas, baru post. walaupun lambat, sekurg2nya kta berusaha untuk berhikmah.
moga bermanfaat. WaLlahu Ta'alaa A'lam.

Related Posts with Thumbnails