29 January 2010

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

menghadap buku yang dipenuhi dengan ilmu-ilmu Allah dan perlu untuk faham dan menghafalnya, bukanlah atu benda yang mudah.
ada saatnya sehingga rasa lelah untuk mengulang,mengulang dan mengulang.

usaha untuk mengajak mad'u dan masyarakat untuk mengenal Islam juga bukanlah benda yang mudah.
menjadi Rasulullah SAW sebagai role-model,memang membutuhkan azam yang kuat dan pergantungan yang kuat pada Allah

kita manusia.sememangnya lemah dan penuh dengan kekhilafan.
sehingga satu saat kita terasa sangat lemah,sangat..sangat lemah.
namun Allah sentiada ada dengan kita.
Dekat dengan kita.
Mendengar setiap bisikan kita.
Dia telah memberikan kalam cinta agung-Nya(al-Qur'an) khas buat hamba-hambaNya.Diberikan segala tunjuk ajar arah panduan hidup dalam kalam agung cintaNya itu.



Firman Allah :

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, dan Kami lebih dekat kepadanya dari pada urat lehernya,” (Qaf: 16)


video


Insya Allah-Maher Zain

pesanan: lirik asal boleh lihat di video atas ^_^

cadangan;
apa kata kita ubah sikit lirik nasyeed InsyaAllah.
kte guna diri kita,
bkn U(you)
tukar apa sahaja panggilan dengan syarat kata ganti diri pertama
saya,aku,beta

setelah lirik ini ditukar (^^)

Everytime I feel like I cannot go on
I feel so lost
That I am so alone
All I is see is night
And darkness all around
I feel so helpless
I can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by my side

Insya Allah2x
Insya Allah I`ll find my way
Insya Allah2x
Insya Allah I`ll find my way

Everytime I can make one more mistake
I feel I can`t repent
And that its way too late
I'm so confused,wrong decisions I have made
Haunt my mind and my heart is full of shame


Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by my side

Insya Allah2x
Insya Allah I`ll find my way
Insya Allah2x
Insya Allah I`ll find my way

Turn to Allah
He`s never far away
Put my trust in Him
Raise my hands and pray

OOO Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way 2x

Insya Allah3x
Insya Allah WE`ll find the way

'WE' last skli dikekalkan sebab kita doakan juga untuk semua orang
jangan lupa,
elak pentingkan diri,
setiap doa kita,
WE(kami)
WE(kami)
bkn I(saya/aku)

jom doa ^_^


pesanan:
cadangan nasyeed yang nak dikongsikan bila rasa lemah/futur.

pesanan 2:
nasyeed Maher Zain memang best2 belaka.siapa yang belum dengar.boleh download.

23 January 2010

Friendly Discussion


18 January 2010

~BICARA ILMU ~

Dakwah Kita (Dakwatuna)


Ustaz Mohd Harozi
Jumaat
22 Januari 2010 | 6 Safar 1431 H


Pejabat JIM


9.00 malam
~ ajak ramai2...terbuka kepada semua ~

01 January 2010

pengembara realiti...

assalamualaikum...

untuk kali pertamanya... ana akan post diari dlm DC ni...

sharing kali ini adalah berkisarkan mengenai perjalanan ana ke kuala lumpur untuk menyertai TASK FORCE di sana...

jika ditanyakan kepada ana... "kenapa anta tak join TF kat johor je?? "

ana akan menjawab... "hehe saje je nak jalan2..."

lalu bermula lah perjalanan ana ke kota metropolitan...

ana naik bas konsortium pada pkul 11.30 pg khamis...

hati berdebar2 bila teringatkan kemalangan bas ekspres minggu lepas... smpai ada yg tercabut kepala...huhu...



tapi tetaplah berdoa di dalam hati... agar dipermudahkan urusan... diperbetulkan niat... dihindari segala musibah...

perjalanan memakan masa 3-4 jam untuk smpai ke pudu... alhamdulillah sampai juga akhirnya pada pkul ... 3 lebih...

sebelum ini...ana difahamkan untuk berkumpul di masjid asy-syakirin klcc lepas asar...

jadi ana terus ke stesen lrt plaza rakyat... beli tiket ke masjid jamek... sesampai di masjid jamek ... ana ke kedai buku kegemaran munir di jalan masjid india... di wisma yakin... toko buku FIB... untuk membeli buku yang dipesan oleh abg ana...




sesudah membeli buku... ana terus ke stesen putra dan membeli tiket ke klcc...

sesampai di klcc... ana terus mencari2 masjid asy-syakirin...

tanya punya tanya... sampai lah ke perkarangan suira klcc... dimana pertunjukan air pancut akan dipersembahkan...

dptlah snap beberapa gmbar...






kemudian ana terus berjalan ke asmjid asy-syakirin lebih kurang 150 meter dari suria klcc... dan smpai tepat pada pukul 5 ptg...

di masjid asy-syakirin... ana tergamam melihat satu banner yang digantung...



kebetulan ana semangnya mencari-cari tempat untuk tidur malam itu...

memandangkan pihak masjid dah menganjurkan qiamulail... umpama pucuk dicita ulam mendatang...

bukan tu je... ade forum...ade nasyid... ada makan malam free... fuiyo!!! best wo!!

bila masuk dlm masjid tu... tiba2 terjumpa amar saadin...

bukan amar saadin yang asli... tapi klon amar saadin...

iaitu bazli unic...

diorang tgh borak2 ... pastu buat sound check kat atas pentas...

ape lagi ... snap !!




hoho... janji melayu... janji lepas asar... tapi tak de sorang pun nmpak...jumpa abg bai dgn bag danny je...

tak pe la... yg len sibuk kot...

disebabkan program belum lgi bermula...

ana gi la suria klcc dulu untuk "cucuk" atm...

kemudian balik semula ke masjid dan mandi ...

lepas magrib... ada pre-brief dari abg danny...


haa... ni la abg danny...

masa tu jumpa la sahabat2 dari uia pj, maktab pahang, dan irc...

ada lebih kurang 8 orang je masa tu...

aik??? takkan 8 orng je kot...

ooo... ada lagi belum smpai... ramai habis kelas ptg... so... ramai dtg lmbt...

lpas habis pre-brief.. diorang gi la solat isyak...

disebabkan ana dah solat isyak(jamak taqdim)... so ana decide nak keluar... nak survey tmpt dulu...

inilah gmbar2 selepas azan isyak...




melayu oh melayu... ramai nya melayu... melayu bangsaku... sape nak mengaku??

kemudian ana pulang semula ke masjid untuk mendengar briefing penuh...

peserta2 kl ramai dari peserta MHI... ana tak ingt nama penuh die tapi MHI ni program untuk adik2 yang baru hbis spm...

kemudia terjumpalah adik sulaim milhan...

Allahu akbar... dah besar panjang dah die... sbb dah lama tak jumpa...

die pun perserta MHI gak.. tu yg join TF sekali tuh...

uia gombak

uia nilai

um

semua turun padang untuk menyertai misi kali ini...

briefing... snap !







turut memberi kata2 semangat... adalah pakcik abd rahim... suami kepada ummiroses...

misi malam ini sangat simple...

bak kata abg bai... "we are not going to be a salesman tonight.."

bermakna... risalah yang diberi... bukan matlamat utama... tapi no. 2...

misi utama kami adalah berkomunikasi dgn masyarakat... tapi komuniksi itu pastilah bermesej...

terutamanya kepada remaja...

jadi... risalah tidak ditargetkan untuk dihabiskan malam itu...

kami juga tidak dibenarkan untuk membawa kertas2 risalah tersebut dlm tgn...

sebab... RELA... FRU... POLIS... semua berkeliaran di sekitar taman... dan mereka melarang pengedaran risalah2 ini...

setelah habis briefing... kami dibahagikan kepada beberapa kump...

dan bergerak ke destinasi masing2...




kami difahamkan untuk menjalankan misi selama 2 jam iaitu dr pkul 9 sehingga pkul 11...

sbb pkul 11 ... akan ada pertubuhan lain yang menjalankan misi mereka dgn kaedah brainwash... huhu...

so... ana terpaksa meninggalkan forum yang sedang berlangsung pada pkul 9 tersebut... dan juga live ke radio IKIM...

utz zahzan juga dgr kata tak dpt hadir malam tu... hhmm... baru nak snap gmbar ustz...

kemudian... setelah smpai ke port masing2... kami dibahagikan lagi ke dalam beberapa kump agar mudah mendekati pelajar dlm bilangan yang kecil...

ana digandingkan bersama akhi Hamri dari taylors college...

........................

mangsa pertama kami ialah pemuda warganegara indonesia...

bekerja dan tinggal di shah alam...

nama nya Sohiful...

setelah berbual punya berbual...

die pun offer rokok kat kitaorg...

haha... ana tergamam skjap... then ckp la yang kitorg tak mrokok... bla.. bla...

...................

mangsa kdua kami pula adalah sekumpulan remaja yang tgh lepak2 di kaki bukit...

terdiri dari pelbagai umur...

diorang ni mmg suka mencuri, merempit, merokok, ponteng... dan yg paling best skali... minum arak...

dan orang yg minum arak tu adalah bekas pelajar sekolah tahfiz di kelantan...

tp... walaupun mereka cam ni... perkara yang ana respect adalah mereka masih ada sekelumit perasaan untuk berubah... menjadi insan yang lebih baik...

mereka ni boleh dikatakan hormat pada ibu bapa... cuma nakal2 je la...

dpt gak snap dgn diorg... tapi ana tak masuk gmbar... sbb ana yg amik gmbar...




.............................

mangsa yang ketiga juga sekumpulan remaja...

target kami adalah sepasang couple dlm kumpulan tu...

tapi diorg seakan-akan tidak menyenangi kehadiran kami...

tak pelah... kami pun terus berbual2 dgn merka yg berminat utk mendengar...

mereka ni tak lah nakal sgt smpai minum... just suka rokok... mencuri... ponteng... dll...

kami berbual2 ttg keluarga... sekolah... masalah hidup dll...

dan akhir sekali,.... snap !



...................

jam dah menunjukkan 10.45 mlm...

ana ngan hamri nak cari the last victim...

dan akhirnya jumpa di perkarangan convention center...

mereka adalah 3 anak dara...

mula nmpak 2 orang bro kat situ... igt pak we2 diorg...

rupanya... diorg tu cuma nak kacau2 diorg je...

diorg ni saje jln2 kat klcc utk tgk bunga api...bersama 'balak' dan abang mereka...

pakaian.... cam perempuan biasa... jeans ketat dan baju t-shirt... dan free-hair...

kami pun mula lah berbual dgn mereka dalam keadaan yang terjaga...

diorg cerita ttg keluarga dan masalh masing2....

di akhir perbualan... ana memberanikan diri untuk bertanya ttg niat mereka utk bertudung...

alhamdulillah... mereka sedang cuba untuk bertudung tetapi.. perlukan sokongan dari masyarakat je...

ana tak amik gmbar diorg sbb tak manis lak amik gmbar org pompuan 3 org...

......................................


antara perkara yang dapat dipuji adalah akhawat2...

mereka umpama cacing2 yang dapat menyelinap ke mana sahaja...

dimana sahaja terlihat insan yang bertudung labuh...

tanpa rsa takut... tanpa rasa was2...

tidak hairanlah kenapa bilangan akhwat lebih ramai di IPT berbanding ikhwah...

....................

habis pun misi kami ...
berpeluh-peluh badan ... fuh !

ana dan hamri pulang ke msjid dan kami melihat sesi sharing telah pun berjalan...


tanpa membuang masa... ana pun snap !!



ni sharing oleh salah seorang peserta MHI...




ni sharing oleh abg khairul...

tgh snap gambar2... tiba2 ternampak sorang makhluk ALLAH ni...


la... sahabat lama rupanya...



muhammad fahim abu bakar... peserta TF dari UM...

lepas tu... ana pun gi le ke tingkat bawah asmjid untuk dgr unic nasyid...

rupa2nya bukan unic yg nasyid... tetapi sahabt dari uia pj yg nasyid...

die dijemput oleh unic ke pentas utk nasyid... lagu sedih... ke makam bonda...



tak silap ana... dia merupakan wakil uia pj dalam PKN 09 (perhimpunana karisma nasional 09)

pastu... dgr plak unic nasyid...snap lagi...




klon amar saadin = bazli

kemudian... sebelum unic pulang... ana sempat bergamabr bersama2 bazli walaupun dalam keadaan berpeluh-peluh dgn rambut serabai... tapi tak kisah sgt... sbb bazli pun berpeluh gak... hihi...



kemudian... semasa bunga api terbang ke udara... dengan dentuman bertubi-tubi...

semua orang keluar dr masjid utk tgk bunga api... ana pun masuk tndas utk mandi kali yg ke-2... tak de mood nak tgk bunga api...

lepas mandi... terus tido... prepare utk qiam...

ramai jugak orang qiam malam tu... lebih kurang 150++ kot...

....................

pkul 3.30 pg... pak guard kejut kitorg dgn wisel...

terkazut dengar ...



selepas solat subuh... ada kuliah subuh...




dalam pukul 8 gitu... ana pun mandi dan bersiap2 siap untuk pulang...

sempat juga mengucapkan selamat tinggal kpd adik MHI...




tidak lupa juga kepada Sulaim Milhan... sebak seh bila salam dgn sulaim ni...



ana terus menuju ke ke stesen klcc utk meneruskan perjalanan...



TASK FORCE 2009 banyak memberikan kenangan indah sepanjang cuti ana ini...

ana harap ahli2 x-gen dapat menyertai TF pada masa2 yg akan dtg...

ia memberi peluang kepada kita utk bersua dgn masyarakat dan memahami realiti umat islam pada masa kini...

insya-ALLAH... smpai di sini saja penulisan sulung ana...

diharapkan TF johor dapat wat sharing gak kat DC... nak tau gak ape yg ade kat danga bay...

semoga usaha2 ikhwah dan akhwat semua dirahmati ALLAH dan diganjari dgn selayaknya...

tiada apa yang kami harapkan dapal misi kali ini selain dapat membawa masyarakat ke arah islam yang sempurna...

sekian dari abu syahid...kuala lumpur...



* sori lah ye... ana tak pandai tulis diari... terima je lah ape yg ade...
Related Posts with Thumbnails