01 January 2010

pengembara realiti...

assalamualaikum...

untuk kali pertamanya... ana akan post diari dlm DC ni...

sharing kali ini adalah berkisarkan mengenai perjalanan ana ke kuala lumpur untuk menyertai TASK FORCE di sana...

jika ditanyakan kepada ana... "kenapa anta tak join TF kat johor je?? "

ana akan menjawab... "hehe saje je nak jalan2..."

lalu bermula lah perjalanan ana ke kota metropolitan...

ana naik bas konsortium pada pkul 11.30 pg khamis...

hati berdebar2 bila teringatkan kemalangan bas ekspres minggu lepas... smpai ada yg tercabut kepala...huhu...



tapi tetaplah berdoa di dalam hati... agar dipermudahkan urusan... diperbetulkan niat... dihindari segala musibah...

perjalanan memakan masa 3-4 jam untuk smpai ke pudu... alhamdulillah sampai juga akhirnya pada pkul ... 3 lebih...

sebelum ini...ana difahamkan untuk berkumpul di masjid asy-syakirin klcc lepas asar...

jadi ana terus ke stesen lrt plaza rakyat... beli tiket ke masjid jamek... sesampai di masjid jamek ... ana ke kedai buku kegemaran munir di jalan masjid india... di wisma yakin... toko buku FIB... untuk membeli buku yang dipesan oleh abg ana...




sesudah membeli buku... ana terus ke stesen putra dan membeli tiket ke klcc...

sesampai di klcc... ana terus mencari2 masjid asy-syakirin...

tanya punya tanya... sampai lah ke perkarangan suira klcc... dimana pertunjukan air pancut akan dipersembahkan...

dptlah snap beberapa gmbar...






kemudian ana terus berjalan ke asmjid asy-syakirin lebih kurang 150 meter dari suria klcc... dan smpai tepat pada pukul 5 ptg...

di masjid asy-syakirin... ana tergamam melihat satu banner yang digantung...



kebetulan ana semangnya mencari-cari tempat untuk tidur malam itu...

memandangkan pihak masjid dah menganjurkan qiamulail... umpama pucuk dicita ulam mendatang...

bukan tu je... ade forum...ade nasyid... ada makan malam free... fuiyo!!! best wo!!

bila masuk dlm masjid tu... tiba2 terjumpa amar saadin...

bukan amar saadin yang asli... tapi klon amar saadin...

iaitu bazli unic...

diorang tgh borak2 ... pastu buat sound check kat atas pentas...

ape lagi ... snap !!




hoho... janji melayu... janji lepas asar... tapi tak de sorang pun nmpak...jumpa abg bai dgn bag danny je...

tak pe la... yg len sibuk kot...

disebabkan program belum lgi bermula...

ana gi la suria klcc dulu untuk "cucuk" atm...

kemudian balik semula ke masjid dan mandi ...

lepas magrib... ada pre-brief dari abg danny...


haa... ni la abg danny...

masa tu jumpa la sahabat2 dari uia pj, maktab pahang, dan irc...

ada lebih kurang 8 orang je masa tu...

aik??? takkan 8 orng je kot...

ooo... ada lagi belum smpai... ramai habis kelas ptg... so... ramai dtg lmbt...

lpas habis pre-brief.. diorang gi la solat isyak...

disebabkan ana dah solat isyak(jamak taqdim)... so ana decide nak keluar... nak survey tmpt dulu...

inilah gmbar2 selepas azan isyak...




melayu oh melayu... ramai nya melayu... melayu bangsaku... sape nak mengaku??

kemudian ana pulang semula ke masjid untuk mendengar briefing penuh...

peserta2 kl ramai dari peserta MHI... ana tak ingt nama penuh die tapi MHI ni program untuk adik2 yang baru hbis spm...

kemudia terjumpalah adik sulaim milhan...

Allahu akbar... dah besar panjang dah die... sbb dah lama tak jumpa...

die pun perserta MHI gak.. tu yg join TF sekali tuh...

uia gombak

uia nilai

um

semua turun padang untuk menyertai misi kali ini...

briefing... snap !







turut memberi kata2 semangat... adalah pakcik abd rahim... suami kepada ummiroses...

misi malam ini sangat simple...

bak kata abg bai... "we are not going to be a salesman tonight.."

bermakna... risalah yang diberi... bukan matlamat utama... tapi no. 2...

misi utama kami adalah berkomunikasi dgn masyarakat... tapi komuniksi itu pastilah bermesej...

terutamanya kepada remaja...

jadi... risalah tidak ditargetkan untuk dihabiskan malam itu...

kami juga tidak dibenarkan untuk membawa kertas2 risalah tersebut dlm tgn...

sebab... RELA... FRU... POLIS... semua berkeliaran di sekitar taman... dan mereka melarang pengedaran risalah2 ini...

setelah habis briefing... kami dibahagikan kepada beberapa kump...

dan bergerak ke destinasi masing2...




kami difahamkan untuk menjalankan misi selama 2 jam iaitu dr pkul 9 sehingga pkul 11...

sbb pkul 11 ... akan ada pertubuhan lain yang menjalankan misi mereka dgn kaedah brainwash... huhu...

so... ana terpaksa meninggalkan forum yang sedang berlangsung pada pkul 9 tersebut... dan juga live ke radio IKIM...

utz zahzan juga dgr kata tak dpt hadir malam tu... hhmm... baru nak snap gmbar ustz...

kemudian... setelah smpai ke port masing2... kami dibahagikan lagi ke dalam beberapa kump agar mudah mendekati pelajar dlm bilangan yang kecil...

ana digandingkan bersama akhi Hamri dari taylors college...

........................

mangsa pertama kami ialah pemuda warganegara indonesia...

bekerja dan tinggal di shah alam...

nama nya Sohiful...

setelah berbual punya berbual...

die pun offer rokok kat kitaorg...

haha... ana tergamam skjap... then ckp la yang kitorg tak mrokok... bla.. bla...

...................

mangsa kdua kami pula adalah sekumpulan remaja yang tgh lepak2 di kaki bukit...

terdiri dari pelbagai umur...

diorang ni mmg suka mencuri, merempit, merokok, ponteng... dan yg paling best skali... minum arak...

dan orang yg minum arak tu adalah bekas pelajar sekolah tahfiz di kelantan...

tp... walaupun mereka cam ni... perkara yang ana respect adalah mereka masih ada sekelumit perasaan untuk berubah... menjadi insan yang lebih baik...

mereka ni boleh dikatakan hormat pada ibu bapa... cuma nakal2 je la...

dpt gak snap dgn diorg... tapi ana tak masuk gmbar... sbb ana yg amik gmbar...




.............................

mangsa yang ketiga juga sekumpulan remaja...

target kami adalah sepasang couple dlm kumpulan tu...

tapi diorg seakan-akan tidak menyenangi kehadiran kami...

tak pelah... kami pun terus berbual2 dgn merka yg berminat utk mendengar...

mereka ni tak lah nakal sgt smpai minum... just suka rokok... mencuri... ponteng... dll...

kami berbual2 ttg keluarga... sekolah... masalah hidup dll...

dan akhir sekali,.... snap !



...................

jam dah menunjukkan 10.45 mlm...

ana ngan hamri nak cari the last victim...

dan akhirnya jumpa di perkarangan convention center...

mereka adalah 3 anak dara...

mula nmpak 2 orang bro kat situ... igt pak we2 diorg...

rupanya... diorg tu cuma nak kacau2 diorg je...

diorg ni saje jln2 kat klcc utk tgk bunga api...bersama 'balak' dan abang mereka...

pakaian.... cam perempuan biasa... jeans ketat dan baju t-shirt... dan free-hair...

kami pun mula lah berbual dgn mereka dalam keadaan yang terjaga...

diorg cerita ttg keluarga dan masalh masing2....

di akhir perbualan... ana memberanikan diri untuk bertanya ttg niat mereka utk bertudung...

alhamdulillah... mereka sedang cuba untuk bertudung tetapi.. perlukan sokongan dari masyarakat je...

ana tak amik gmbar diorg sbb tak manis lak amik gmbar org pompuan 3 org...

......................................


antara perkara yang dapat dipuji adalah akhawat2...

mereka umpama cacing2 yang dapat menyelinap ke mana sahaja...

dimana sahaja terlihat insan yang bertudung labuh...

tanpa rsa takut... tanpa rasa was2...

tidak hairanlah kenapa bilangan akhwat lebih ramai di IPT berbanding ikhwah...

....................

habis pun misi kami ...
berpeluh-peluh badan ... fuh !

ana dan hamri pulang ke msjid dan kami melihat sesi sharing telah pun berjalan...


tanpa membuang masa... ana pun snap !!



ni sharing oleh salah seorang peserta MHI...




ni sharing oleh abg khairul...

tgh snap gambar2... tiba2 ternampak sorang makhluk ALLAH ni...


la... sahabat lama rupanya...



muhammad fahim abu bakar... peserta TF dari UM...

lepas tu... ana pun gi le ke tingkat bawah asmjid untuk dgr unic nasyid...

rupa2nya bukan unic yg nasyid... tetapi sahabt dari uia pj yg nasyid...

die dijemput oleh unic ke pentas utk nasyid... lagu sedih... ke makam bonda...



tak silap ana... dia merupakan wakil uia pj dalam PKN 09 (perhimpunana karisma nasional 09)

pastu... dgr plak unic nasyid...snap lagi...




klon amar saadin = bazli

kemudian... sebelum unic pulang... ana sempat bergamabr bersama2 bazli walaupun dalam keadaan berpeluh-peluh dgn rambut serabai... tapi tak kisah sgt... sbb bazli pun berpeluh gak... hihi...



kemudian... semasa bunga api terbang ke udara... dengan dentuman bertubi-tubi...

semua orang keluar dr masjid utk tgk bunga api... ana pun masuk tndas utk mandi kali yg ke-2... tak de mood nak tgk bunga api...

lepas mandi... terus tido... prepare utk qiam...

ramai jugak orang qiam malam tu... lebih kurang 150++ kot...

....................

pkul 3.30 pg... pak guard kejut kitorg dgn wisel...

terkazut dengar ...



selepas solat subuh... ada kuliah subuh...




dalam pukul 8 gitu... ana pun mandi dan bersiap2 siap untuk pulang...

sempat juga mengucapkan selamat tinggal kpd adik MHI...




tidak lupa juga kepada Sulaim Milhan... sebak seh bila salam dgn sulaim ni...



ana terus menuju ke ke stesen klcc utk meneruskan perjalanan...



TASK FORCE 2009 banyak memberikan kenangan indah sepanjang cuti ana ini...

ana harap ahli2 x-gen dapat menyertai TF pada masa2 yg akan dtg...

ia memberi peluang kepada kita utk bersua dgn masyarakat dan memahami realiti umat islam pada masa kini...

insya-ALLAH... smpai di sini saja penulisan sulung ana...

diharapkan TF johor dapat wat sharing gak kat DC... nak tau gak ape yg ade kat danga bay...

semoga usaha2 ikhwah dan akhwat semua dirahmati ALLAH dan diganjari dgn selayaknya...

tiada apa yang kami harapkan dapal misi kali ini selain dapat membawa masyarakat ke arah islam yang sempurna...

sekian dari abu syahid...kuala lumpur...



* sori lah ye... ana tak pandai tulis diari... terima je lah ape yg ade...

9 comments:

TawfiqRahmat said...

waa..besnyer bro..
ana tgk dr kejauhan je.. huhu..

Sejadah_ungu :] said...

assalamua'laikum...

subhanallah...bestnye...
hasrat nak hntar team dr usim nilai,namun ada urusan lain pulak...pengalaman berharga...

InsyaAllah...next time...

..bazli dah balik?

Dakwah Circle said...

tak pe... mukh ikhwah usim pun boleh wat sharing gak kat DC ni....

ha'a... bazli dah balik dr mesir...

muna majidah said...

alhamdulillah,

tahniah krn hanya yg terpilih dapat menjalankan tugas di sana..

berada di bandaraya pd mlm thn baru mmg memeningkan
walaupun kami hanya menyusuri jln berdekatan KLCC, namun telah menggambarkan kisah anak2 muda zaman kini..

hanya lafaz istighfar yg sering terungkap sepanjang perjalanan
tu belum pergi ke perkarangan KLCC lagi..

moga Allah memberi hidayah buat hamba2Nya
kita manusia hanya mampu berusaha

wassalam

Baihaqi Mohd Hatta said...

assalamualaikum,

bestnye ikhwah/akhawat yg dpt g tf. waktu kat dq naqib ana dah janji nak ajak ikhwah dq ke tf. tapi... kita merancang allah pun merancang, ana pulak yg ke yaman..mungkin ada hikmahnya... anyway, semoga allah memberi balasan yg setimpal dgn usaha antum di tf.

wslm.

Abdullah Munir said...

salam,
ni pengalaman ana pula..

memang betul hanya yg terpilih dpt join~

Tghr 31 dec..ana p un mendaftar nama utk TF di Johor..

2 Hari kebelakangan itu agak penat..kerana ramai saudara mara dtg ke rumah (nenek ana nyer adik ipar meninggal stroke).

Lepas maghrib ana pun gerak...tp gerak ke sekolah utk hantar adik ana..dia ada program..

Bila sampai sek..x tau kenapa tiba2 rasa ngantuk sgt, so ana pun ambil kptsn utk tido jap..target 30 minit je..

Allah dh rancang...tiba2 adik ana kejut, x gi TF ke? dah 11.45 dah..

.....diam...

bikrunnajah said...

to munir:staghfirullah, ade hikmah tu akh...

ketika malam thn baru, ana di ampang...otw nk ke ulu langat...

p'jlnn yg sptutnye 30 minit jd sejam stgh sbb jam (tmbh lg nk kene tggu trnsprt..)...huh...dpt la jugak tgk suasana ampang pukul 12 and above...

theSPREADER said...

untungnya antum..diajak ke TF
kami dkt dq ni sunyi sepi je..
x dimaklumkan pun ttg TF
mungkin belum masa
biarlah..ada hikmah,kan?
ala kulli hal, alfu mabruk pada semua! seronok dpt dgr drpd antum

p/s: kawan2 uai pj dah boleh sedia..
tggu kdtgn kami! countdown:4 months to go :)

Nur Jannah said...

masya Allah, menjadi hamba terpilih.nikmat.

Alhamdulillah, pengalaman menjadi manfaat kepada yang lain.Ana teringin nak turut serta.

Moga kita semua dapat terus menjadi manfaat buat ummah.

Tahniah akh, dan semuanya.

p/s:tak silap ana MHI tu Madrasatul Hayah-Islah. mmg utk lepasan SPM.Hari Rabu lepas mrk ada dtg melawat DQ. Tapi ana pun tak tahu, diorang dah balik br tahu.tak sempat nak jumpe.

p/s2:jangan lupa reply msg vote utk tarikh prgram guru.syukran.

Keselamatan dalam segala hal,ana doakan utk semua.Moga Allah selalu melindungi.Manfaatkan diri selagi bernafas.

Wassalam.

Related Posts with Thumbnails