09 April 2011

inspirasi

In the name of Allah

Saat kita kecil... Banyak adegan2 yang mengajar kita tentang erti sebuah pengalaman...(Ini hanya muqaddimah)

Salah satu photoshot dalam majalah inspirasi

Baru saja habis membelek2 edisi terbaru majalah inspirasi (hmm..menarik & tertarik). Banyak idea baru yang muncul. Tiba2 terasa seperti mengimbau kenangan lama. Mana tidaknya, tahun 2007-2008 adalah saat kita mula mengenal hati budi dan erti tarbiyah sendiri.

Mari tengok semula sejarah lama...

12 tahun (baru tamat darjah 6)
"Nak masuk mana ye?"
"tukar je SRIH jadi SMIH..."(monolog ex-SRIH)

"Nak masuk mana ni?"
"Tau tak sekolah yang banyak kelapa sawit tu?"(dialog ex-SR/SK)

13 tahun
"tak pernah sangka nak sambung kat SMIH"
"Kita rancang, Allah pun rancang...Dialah yang mengetahui the best for us"(dialog dalam kelas BI)

14 tahun
"Eh, kenal tak budak kelas sebelah?"
"Mana? 1 Ihsan ke? 1 hikmah? (ke buat2 tak kenal)

15 tahun
"Tahun ni kita rombak kelas la... baru nak rapat ngan enti"
"tak pe kelas sebelah2 je"

16 tahun
"Weh, masuk kelas mana?"
"tengok result laa.."(tak sure nada sedih atau gembira)

17 tahun
"cepat nye dah nak habis sekolah...SPM?"
"Huh debor2. Jangan sebut."

"rindu la kat sekolah...asatizah..."
(monolog bulan dec '08)

18 tahun
"Assalamualaikum...anta dapat masuk mana?"
"Hmmm... mana2 yang sudi terima ana."
(dialog masa call/YM/sms)

19 tahun
"Lepas foundation ni, nak gi mana ek?"
"Masuklah USIM...(opps terpromote...)"

20 tahun
"...ya Allah, semoga sahabat2 ditetapkan terus thabat dijalanMu.. "
(antum perlu kuat...pilihan ada pada kita)

Perbanyakkan saat2 indah dalam umur kita. Jika kita tersenyum dengan jujur menghadapi kesulitan hidup, maka hati dan jiwa kita pasti akan tertawa. Ingatlah bahawa kita adalah penerima scholarship(amanah) teragung melalui umur dan keislaman kita...

Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah); (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.
(ar-rum:30)

[Hampir2 tak perasan tarikh yang terukir di sidebar.Terawal post...wallahu a'lam]

9 comments:

sarah zainalputeh said...

naa. a very nice post la nadhirah comel..enti dah tengok dah ke buku inspirasi? nak gak nak gak.

bikrunnajah said...

wah, g ihtifal x? meh dtg, ana kasi nt tgk buku inspirasi...alaaa...kt utm je pun, kan? hehe..

ke nt blum hbs xm?

AmirSyafiq said...

har.har.har.
(gaya.mr.crabs.gelak)

sarah zainalputeh said...

2bikrunnajah, insya Allah pegi. tapi lewas skit. pape hal ana roger enti eh ^_^.

jannah said...

nak jugak buku inspirasi!!! pos cepat!

muna majidah said...

menanti dgn penuh excited,
xpernah ada dalam koleksi buku 'inspirasi' ni
almaklumlah, org baru

little daie said...

>sarah
ana dah siap belek2...^_^

>jidah
sabar2..ana bagi nti baca esok eh

bikrunnajah said...

jannah, nt kt ne?cuti kn skrg?ada kt jb x?

jannah said...

oh tidak...saya sedang bershort sem sekarang. yang bercuti hanyalah teman-teman saya...

:'( doakan, nak dekat midsem dah!

Related Posts with Thumbnails