22 November 2009

Tragedi Andi


Jam di handphone menunjukkan pukul 6.30 pagi. Aku masih diulit keenakan tidur yang lena. Terlintas difikiran tentang perancangan ku bersama 4 orang lagi sahabatku Tawfiq, Zubayr, Amir dan Abid yang ingin melawat Andi Anas yang sudah hampir seminggu terlantar di hospital. Andi telah terlibat dalam kemalangan yang hampir dahsyat. Sepupunya yang juga driver telah kembali bertemu Yang Esa. Tinottinotettetet.”Ah bising ah jam ni”. Kataku sambil mematikan bunyi snooze jam handphone. Aku bergegas ke bilik air dan bersiap-siap kerana perancangannya kami hendak bertolak melawat Andi seawal mungkin.

Jam Puma kepunyaan rakanku menunjukkan jam 7.35 pagi. Aku pergi ke satu sudut di rumahku lalu mencapai ganggang telefon rumah lalu menelefon sahabatku Tawfiq. Yang sebenarnya aku menumpanya sebab itu aku menelefonnya. “tuut tut,tuut tut”. Telefon diangkat. “Halo,Topek”. “Hah, oh ye2, sori baru bangun. Ok2,chow”, kata Tawfiq. Tawfiq terlambat bangun. Aku lantas pergi ke dapur dan membuka saji. Ada bihun goreng yang kakak iparku masak tadi. Masih hangat terasa. Aku mengambil piring lalu mencedok bihun itu dan memakannya sambil menunggu Tawfiq. 10 minit kemudian Tawfiq sampai di hadapan rumahku. “kecak”. Aku membuka pintu kereta. Aku bersalaman dengan Tawfiq. Sedang dalam perjalanan Amir menelefonku dan bertanya ada di mana. “Ana dengan topek baru gerak ni. Topek bangun lambat. “Oh, kitorang kat sekolah ni. Naik kereta Abid. Korang datang ah sekolah cepat”, kata Amir mendesak. Beberapa saat berlalu Tawfiq bersuara, “Eh, dorang dah tak tunggu sape2 lagi an??suruh dorang dating Senai la. Nanti tak payah la buang mase,”. Tawfiq berhenti tepi jalan lantas menefon Amir dan menyuruhnya bertolak ke senai terus. Amir bersetuju. Aku dan Tawfiq menunggu. Dalam 20 minit kemudian mereka sampai. Aku keluar kereta dan pergi ke kereta Abid. “Weh, kite g makan dulu la. Lapar lah”, kata Abid. Aku dan Tawfiq bersetuju. Tawfiq mencadangkan aku menaiki kereta Abid untuk pergi makan kerana Tawfiq hendak mengisi Gas Asli Kenderaan di keretanya dahulu. Aku menyuruh Abid memasuki satu lorong short cut bagi masuk semula kedalam kawasan taman tempat kami hendak makan. Sesampainya kami di hujung lorong kami terlihat kelibat dua orang Polis muda menaiki Motor KapCai di lorong berhadapan kami. Kami terus berlalu meninggalkan polis tadi. Tetapi mereka mengekori kami dari belakang. Tiba-tiba kami diTAHAN!!!Polis tersebut meminta lesen dan IC abid. Abid bertanya kepada abang polis itu kenapa kami ditahan sebegitu rupa??!!Abang polis yang bermuka macam nyanyok hanya tersenyum sinis. Setelah selesai menyalin maklumat dari IC dan lessen Abid polis hingusan itu terus berlalu pergi. Kami kebingungan. Seperti ikan yang disalai di atas bara kami rasa pada ketika itu. Pot pet pot pet kami memprotes abang polis tadi. Macam bengong. Kami redha sahaje. Kami terus pergi Makan.

Jam 9.30 pagi kami bertolak ke Batu Pahat. Kami menaiki satu kereta sahaja iaitu kereta Tawfiq kerana kosnya lebih murah. Kereta Abid diletakkan buat sementara di rumah Tawfiq. Sepanjang perjalan aku menjadi ko-pilot dan hanya terus menerus menangkap gambar menarik sepanjang perjalanan. Mujur aku membawa kamera.

Amir di dalam kerete....

Oh Tidak!


Kami selamat tiba di daerah Batu Pahat satu jam lebih selepas perjalanan bermula. Aku lantas menghantar mesej kepada rakan satu kelasku di universiti yang tinggal di situ. Namanya Nazrin. Dia menelefonku. “Halo paiz, ko ni kenape tak cakap awal-awal nak datang Batu Pahat? Adoi ko ni. Jom ah lepak2 dulu umah aku. Kte jumpe dulu ah”.”Ok2, takde hal”. Naz terus cakap kat mane nak jumpe dia. Setelah berjumpa rakanku itu kami terus bergegas bertolak ke hospital Batu Pahat yang terletak kira-kira 10 kilometer dari tempat tadi.

Hospital BP....


Dalam pukul 11.25 pagi kami sampai di Hospital. Kami pon terus la berjalan masuk ke bangunan utama hospital sebab nak cari bilik an. Pastu ktoang pon pegi la tnye sorang doctor nih. Die pon cakap kat mane bilik Andi tu. Pastu die cakap mase melawat dalam pukul 12 nanti. Ktoang pon pegi la dulu mart kat spital tu an beli pape yang patot. Diskus pnye diskus ktoang beli adiah untuk Andi. Pejam celik dah pukul 12. Ktoang pon semangat gile nak tengok Andi nih!! A few second past away..ktorg nek lif pegi tingkat atas..andi dok kat wad no. 8…ktorg pegila..sampai2 situ ade byk bilik..andi dok bilik bunge tanjung…ktorg tercari2 mne Andi..padtu sorang nurse laki tnye. “Cari sape dik?”.ktoang cakap cari kawan.”yela,name die sape??”,nurse tu marah sket.hehe.cakap la Andi Anas.Di sinilah Tragedi Andi terjadi. Sedih dan menyayat Hati. Amir hampir menitiskan air mate tapi aku menahan dia. Sudah ketentuan Ilahi. Nurse tu pon cakap…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

sampai kat hospital

Mart hosspital....

kat zubayr tu adiah bwt Andi....tapi....


“Andi!rasenye Andi da balik semalam”. Adoyai..rase nak tcabot lutut ktoang an. Ktorang pon kluar dari bilik uh dengan perasaan hampe…xpe2..redha jelah..ktorang pon plan balik nak wat ape an..first ktoang nak g smayang jumaat dulu,pastu pegi BP MALL, pastu balik ah...

Kecewe abes...haha~

Kecewa....~~~~


Dah semayang jumaat..cadangnye sebelum tu nak g KMJ aw tgk dak2 matrik ni..tapi xjd sbb zubayr ade Hal..ktoang pegila BP MALL.sampai2 ktoang g paking kat atas skali an..luas cam ape je..pastu ktoang masok ktoang g men bowling dulu..hehe..kat tempat bowling ade due len je orang tgh maen..so sket jela org..tu yang best..tp ade yang xbest sbb yg tgh maen tu sume pompuan..jadi malu abes ktoang..menggeletar tangan nak balik bola..asyik masuk longkang je aku..adeh..xpe2..last abid menang..haha~ dah selesai men ktorg pegi makan..mase2 tgh nak beli tu ade aku nmpak satu menu pelik…tapi xbli ah sempat amek gmba je an..hehe~..selesai makan ktoang jalan2 saje2 tengok BP MALL. Pusing2 dah penat..amek gmbo sket2..dah penat bjalan ktoang pon nak balik da…kluar je tmpat paking ktorg nmpak satu view yg mnarik gak pastu terus amek gmba..haha..bape keeping ntah…dah abes ktoang grak balik….Dalam perjalan lalu highway ktoang berenti machap smayang asar…tepat jam 6 petang gerak ah balik…dalam pukul 6.40 ktong sampai rumah topek..abid amek kerete dye pastu hanta aq terus balik umah..then tu jela kisahnye yang berlaku pada Hari Jumaat, 20/11/2009…TRAGEDI ANDI…..

men bowling...

diapit...rimas aku!!!

Abid menang!!!!

menu pelik tu.....mee racun....

tetetetetetetttt....

Amir besar.....

huuuu....

best shot!!!

machap2....

Abid bayar tau...huahuahua~

abid hanta ana balik..hehe~



















11 comments:

AmirSyafiq said...

slm, setakat nih, inilah post yg paling byk gambar. ana kalah bowling pun sbb tangan nih x heal sepenuhnye lg (alasan). moral of the story,call dulu sbelum buat keputusan nk ziarah org, xyah nk buat suprise, nnt kita sendirik yg suprise.
aasif kpd sumer yg dh kirim slm, x dpt den nk sampaikan. mnurut tawfiq, nih kire jaulah, mmg 'jauh lah'. mcm munir kate, ni kire rehlah kite ke BP laa.

"...sedangkan Allah menciptakan langit tidak bertiang,"
(tally x dgn gmbr tuh?)

AmirSyafiq said...

aasif, ana rase ana salah eja suprise, ejaan yg betul ialah 'surprise'.

"Setiap anak Adam itu bersalah, dan sebaik-baik orang bersalah ialah orang yang bertaubat"

Abdullah Munir said...

selangkah atas niat yg baik..insyaAllah diganjariNYA..

makan x mee racun u..ana org BP pun x prnh rasa

faizbaez said...

mee racun tu ktorang x makan..
amek gmba sahaje..
jika ada kesilapan pada post yang ana bwt..aasif byk2...

Venopolymede said...

haha, xleh blah seh muka kecewa korg....

umm, kalau andi dh balik rumah, xnak ziarah rumah dia terus ker? terutamanya yg masih cuti memanjang kt johor tu

faizbaez said...

itu dalam perancangn lagi luqman..
emm..dye balik KL ikut mak sdare dye..

TawfiqRahmat said...

wuuhhuuu..

thx baez.. post plg best!! haha..
sronok daku membacanya.. :P

faizbaez said...

hehe..welkem...

ammar93 said...

hmm...so funny...anyway gud ukhuwah...

zubayrafiq said...

"...Allah sebaik2 perancang..." (maksud firman)

mudalla'ah said...

ada hikmahnye tak sempat jumpa andi.

sedih bace part 'nak gi kmj. pastu tak jd'

Related Posts with Thumbnails