08 September 2010

ekstrak musik~

......






di taylors... ana belajar satu subjek yg diberi nama esl atau english as 2nd language...

salah satu silibus yang perlu dilalui dlm subjek ini adalah 'text production'...

dlm text production... kami perlu analyse apa2 movie, music, poem, short stories, dan script utk menghasilkan sebuah text yang berkaitan dgn bahan tersebut...

...

bila ana mula analyse music dlm kelas... ana rasa ia satu idea yang menarik yg boleh dibuat dlm usrah !

extrak musik merupakan salah satu aktiviti yang telah lama dilakukan oleh para ikhwah dan akhwat semasa membawa usrah di ipt...

dalam aktiviti ini... anak buah akan memilih satu lagu atau audio utk dibedah atau diekstrak pengajaran darinya...

jadi, setelah membuat persiapan selama seminggu... anak buah perlu memasang lagu tersebut di dalam usrah mendengar bersama2 naqib yang terlibat... juga memberikan hand-out iaitu lirik lagu kepada ahli2 usrah yg lain utk rujukan mereka...

kemudian anak usrah perlu memulakan perbincangan bersama2 ahli2 usrah yg lain agar lagu tersebut dapat dikupas dgn baik dan teratur...

antara kelebihan aktiviti ini adalah :

1- ringan, tidak berat utk dibincangkan
2- menarik, ikut cita rasa anak buah - tak boring
3- sesuai melatih anak buah yang jarang bercakap (cam ana)

antara objektif agenda 'ekstrak musik' :

1- memberikan ruh lagu kepada anak2 usrah - khususnya nasyid yg membina - supaya bila diorg dgr nasyid, tak lah kosong je pikiran kan ?

2- utk menunjukkan bahaya musik jika memilih tanpa berfikir...

sesi 'ekstrak musik' boleh dilakukan 2 orang setiap minggu (kalan anak buah ramai)... satu musik yang baik... satu lagi musik yang tidak baik...

contoh 1 (musik yang baik) :


Jika Terakhir Buatku
Artis: Saujana
Album: Nota Cinta


oh Tuhan hambaMu ini kekeliruan
sukar mencari jalan yang benar
kerna dipaut hasut dunia
mencintai yang lain lebih dariMu

oh Tuhan hidayahMu pernah hadir
hingga kering air mataku menitis
namun terkadang aku berpaling
kerna mengejar nikmat dunia sementara

hari ini ku bimbangi
jika terakhir hidup
adakah lagi subuh esok
untukku bernafas
dan sujud mengabdi
padaMu oh Tuhan

berikan daku kesempatan
menebus kesalahan
lantaran dosa dan noda
dan sengaja melupakanMu
hadirkan damai sebelum di hujung nafasku
hanya padaMu Tuhan

oh Tuhan berikan daku petunjukMu
untukku meniti ke jalan redhaMu
izinkan daku mengulangi janji-janji yang baru
taubat nasuha setulus untukMu
oh tuhan...

hanya kasihMu Tuhan
ampunanMu ku damba

apa yang boleh di ekstrak :

rangkap 1 dan 2

-kekeliruan seorang hamba
-mencari hidayah
-bahaya dunia kalau dah menguasai hati
- kaitkan dgn kepentingan 'hati'
- mahalnya 'hidayah ' ALLAH - kaitkan dgn abu talib(bapa saudara Rasulullah)
- mahal sebuah titisan air mata seorang hamba yang menangis kerana ALLAH...
link 1
link 2
link 3
-iman manusia yang sentiasa berbolak balik - perkatan qulub

rangkap 3 dan 4

- mengisahkan seorang hamba yang benar2 ingan kembali ke pangkal jalan
- sangat risau kalau2 dia akan mati esok - takut tak de subuh utk die esok...
-kaitkan dgn kepentingan mengingati mati
link 1
link 2
- seorang hamba yang ingin sekali mati dgn tenang dalam iman dan taqwa kepada NYA...
- pernah kita pikir cam ne kita mati nnt ?
- bila kali terakhik kita sujud kpd ALLAH ?

rangkap 4 dan 6 pikir la sendiri ye...

contoh 2 (musik yang tidak baik)

imagine

Imagine there's no Heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world

You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

overall ;

- musik ini membawa satu ideologi yang bahaya utk umat islam
- mendorong kesatuan manusia tanpa sempadan agama... "And no religion too"
- dan persuade umat islam utk mengikuti ideologi ini...
"You may say that I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one"

-imagine dan karl marx
link 1
link 2

- ghazwatul fikr(serangan pemikiran)
-boleh kaitkan dgn gejala murtad di malaysia - fakta dan statistik...


...

ini hanyalah contoh2 yang boleh digunakan dalam sesi 'ekstrak musik'... dan ana pasti ikhwah dan akhawat pasti ada point yang berbeza dan lebih baik...

ana tau ada sesetengah pihak yang menentang idea ini... terpulang bagaimana individu menilai...

seni itu akan buta bila mata hati dibutakan~

ayuh meriahkan usrah anda !!!

10 comments:

Nur Jannah said...

Lirik imagine tu mmg sangat bahaya!! Kalau takde org explain, dan si pendengar tidak memahami konsep sebenar.

Idea yang bagus! Tambah ana sendiri mmg suka lirik yang reflek diri, or prinsip. As long as tak lari dari syarak sebab ana tak kenal penyanyi sgt walaupun lagu tu ana minat. Tapi, persoalan, adakah lagu baik2 tu yang kita nak terapkan hanya berupa nasyid? Yang lagu biasa tp lirik ok? Tp bila lagu biasa penyanyinya mmg k.o lah..~

]a N A s[ said...

idea ini membuka pemikiran kita tentang kesyumulan islam.
islam juga bisa disebarkan dalam pelbagai wadah.
khususnya musik, bkn hanya nasyid.
native deen membawa mesej islam dalam musik mereka yg kalu kita dgr, lagu dia sama tak mcm lagu inteam?
native deen bawa mesej islam, melalui genre musik hiphop, rnb
dalam negara kita sendiri juga ada mirwana.
mirwana membawa mesej berunsur kebaikan dan Islam melalui musik genre pop, rock.
mirwana sendiri mengakui, mereka bkn lagi kump nasyid.

tapi kebnykn lagu yang bermesejkan islam dlm negara kita ni dah tentunya lagu nasyid.

cuma nk kembangkan lagi idea abu syahid.

AmirSyafiq said...

in arabic, nasyid = lagu/senandung/muncungan(haa?)
in the end, it all depends on ourselves

cdngan ana
ikut keutamaan ini
1. lirik lagu baik + penyenandung baik
2. lirik lagu baik + penyanyi kurg baik
3. lirik lagu kurg baik + penyanyi baik
4. lirik lagu kurg baik + penyanyi kurg baik

haha (dh mcm anasir taghyir)
kelaskan kepada 4 kategori ini
dan selamat berbual

[amirS] to zahid - best, nice post!
[amirS] tibe2 ana nk ckp yg ana minat giler dgn shouhar yg semangat dan mengutamakan mesej. xde nk sibuk2 dgn seni suara (1st voice, 2nd voice, suara base etc)
[amirS] bila dh kelaskan cegini br dpt tgk betapa x syumulnya kita
[amirS] apape pun, bil hadaf

Abdullah Munir said...

teringat lagu imagine tu...dengar live time graduation day dulu..


time tu hadirin lebih fokus kepada kemerduan penyanyi berbanding lirik~

Abdullah Munir said...

teringat lagu imagine tu...dengar live time graduation day dulu..


time tu hadirin lebih fokus kepada kemerduan penyanyi berbanding lirik~

Abdullah Munir said...

teringat lagu imagine tu...dengar live time graduation day dulu..


time tu hadirin lebih fokus kepada kemerduan penyanyi berbanding lirik~

AmirSyafiq said...

yeah.
saya.mmg.suka.komen.byk2.kali.
(haha)

Anonymous said...

ini hanya pendapat dr seorang yg jahil~

ttg isu genre nasyid... genre nasyid hanya utk musik yang berunsurkan ketuhanan dan membawa pendengar lebih dekat kepada ALLAH... sbb tu diambil nasyid(bahasa arab) sbg nama genre... jadi... selain daripada unsur keislaman... bukan nasyid namanya... tp sebenarnya nasyid merupakan genre yang besar kerana ia disampaikan dgn rnb, rap(bkn hip hop), pop, rock dll...

oleh itu... isunya... artis nasyid tak semestinya nyanyi lagu nasyid... ade yg hanya bergelar artis nasyid, tapi sibuk nyanyi lagu2 yang langsung tidak membawa manfaat kpd pendengar... spt lagu2 biasa...

jadi bagi ana... wadah utk menyebarkan islam dlm industri seni suara... hanya dgn nasyid...

ttg lagu yang tiada unsur keislaman ttp memacu ke arah kebaikan, juga boleh diekstrak, tetapi harus jaga2 bila menerangkan si penyanyi... cthnya lagu2 linkin park... lirik2 nya amat menarik kerana bnyk pengajaran yang boleh dapat dari situ...

abu_syahid said...

ana baru tau yg american idol ade aura yg amat luar biasa yang merbahaya....

ana teringat semasa lee dwyze menang american idol 2010...

dlm konsert final die nyanyi lagu "hallelujah"...

dan beribu2 orang download lagu tu kat internet...

termasuklah mereka2 yang beragama islam...

ade la 3@4 orang member tanya ana... "eh ! boleh ke nyanyi lagu tu?... aku dgr sedap giler kot !!"

zubayrafiq said...

Kita kena create alternatif sendiri. Bila ada produk acuan sendiri, lebih mudah nak sampaikan apa2 mesej yg kita nak kehendaki~

Pastu ekstraklah bersesuaian dgn konteks fikrah yg kita fahami.

[zubayr]Perlu membuat langkahan pertama

Related Posts with Thumbnails